Psychose

Familieleden in familie’s die meedoen aan de GEZIN studie hebben vaak psychotische klachten of hebben deze in het verleden gehad. Een psychose wordt gezien als het verlies van het contact met de realiteit en gaat vaak samen met wanen en hallucinaties.

De oorzaken van psychose worden gezocht in de biologie en chemische communicatie van de zenuwcellen in het centraal zenuwstelsel. De inhoud van de psychotische belevingen is vaak erg persoonlijk en wordt gekleurd door wat iemand in zijn leven heeft meegemaakt en wat hem of haar bezig houdt.

Op de foto is een synaps afgebeeld. Dit is een plaats waar 2 zenuwcellen elkaar bijna raken en waar de zenuwcellen chemische boodschappers of neurotransmitters overbrengen. Medicatie tegen psychiatrische klachten grijpt aan op deze neurotransmittersystemen. Gedacht wordt dat een psychose ontstaat als er iets mis gaat in de prikkeloverdracht tussen deze twee zenuwcellen. Bij psychose wordt gedacht dat er een teveel is aan de neurotransmitter dopamine. Antipsychotica grijpen dan ook aan op dit systeem en verminderen zo het te veel aan dopamine waardoor de wanen en hallucinaties vaak afnemen of verdwijnen.

Het biologisch mechanisme achter het ontstaan van een psychose is nog onbekend. Wel is bekend dat drugs psychotische klachten kunnen doen ontstaan of verergeren. Dit is omdat drugs ook aangrijpen op deze neurotransmitter systemen en hiermee de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen beïnvloeden.