Hersenbank

Er wordt veel onderzoek gedaan naar neurologische en psychiatrische aandoeningen, zoals ook in onze GEZIN studie. Het meeste onderzoek in de psychiatrie gaat over de genetische oorzaken, invloed van omgevingsfactoren en belangrijke levensgebeurtenissen op het ontwikkelen van psychiatrische klachten.

De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat de al deze dingen van invloed zijn op de manier waarop onze hersenen werken. Als mensen psychiatrische klachten ontwikkelen, is dat een teken dat er iets mis is in de hersenen. Wat er precies mis is en hoe dat veroorzaakt wordt is voor alle psychiatrische stoornissen nog grotendeels onbekend.

Met al het onderzoek proberen we zo goed mogelijk te bestuderen wat er gebeurt in het brein, maar echt in het brein kijken is meestal niet mogelijk. Daarvoor zou je hersenweefsel moeten bekijken van mensen die hun leven hebben geleden aan de symptomen van bijvoorbeeld schizofrenie, bipolaire stoornis of depressie. Hiervoor moet het mogelijk zijn dat mensen hun hersenen na hun dood beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek.

In 1985 richtte Dick Swaab de Nederlandse Hersenbank (NHB) op. Het doel van de NHB is om hersenmateriaal te verzamelen van mensen die tijdens hun leven hebben geleden aan hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie.

Swaab deed als neurowetenschaper in de jaren 80 onderzoek naar de ziekte van Alzheimer; hij bestuurde wat er bij deze ziekte in de menselijke hersenen van overleden┬ápati├źnten. Het was toen echter moeilijk om hersenweefsel te krijgen van mensen die leden aan de ziekte van Alzheimer. Daarom richtte Swaab samen met twee neuropathologen van het VU medisch centrum in Amsterdam de Nederlandse Hersenbank op.

Uiteindelijk denken wij dat het belangrijk is de hersenen te bestuderen van mensen die tijdens hun leven hebben geleden aan een psychiatrische stoornis, want een diermodel van een stoornis, of een ingevulde vragenlijst kunnen niet bevatten wat iemand heeft doorstaan die een leven lang heeft geleden aan, soms zeer ernstige, psychiatrische klachten.

Het aantal mensen met een psychiatrische stoornis dat staat ingeschreven bij de NHB is helaas erg beperkt, net als het aantal daadwerkelijke obducties van mensen met een psychiatrische aandoening. We willen mensen graag informeren over de mogelijkheid de hersenen na het overlijden beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek om zo te helpen de oorzaak en oplossing te vinden voor tal van hersenaandoeningen waarvan we nog zo weinig begrijpen.

Kijk voor meer informatie en voor registratie als hersendonor op de website van de hersenbank www.hersenbank.nl

Klik hier voor het interview met Dick Swaab, de oprichter van de NHB, in het NRC handelsblad in 2010