GEZIN studie

Tegenwoordig wordt er veel erfelijkheidsonderzoek gedaan naar psychiatrische aandoeningen zoals depressie, autisme, bipolaire stoornis en schizofrenie.  Tot nu toe blijkt het moeilijk precies aan te wijzen waar in het erfelijk materiaal de kwetsbaarheid zit die mensen vatbaar maakt voor het ontwikkelen van psychose en andere psychiatrische aandoeningen. De meeste onderzoekers denken dat het ontstaan van psychiatrische klachten een ingewikkeld samenspel is van de genen en van de omstandigheden/ ervaringen die zich in zijn of haar leven voordoen.

Het erfelijk materiaal (het DNA) wordt geërfd van de vader en de moeder. Voor een deel is het genetisch materiaal van iedereen in één familie hetzelfde. Door DNA van verschillende familieleden, met en zonder klachten, te vergelijken is het mogelijk te kijken of er in het DNA oorzaken te vinden zijn voor de psychiatrische klachten.

Doel van deze studie
Het doel van dit onderzoek is proberen te bepalen welke biologische mechanismen de psychiatrische klachten binnen een familie veroorzaken. Soms is het zo dat meerdere familieleden in een familie een bipolaire stoornis of psychotische stoornis hebben. Wij zijn op zoek naar deze zeldzame families om uit te vinden hoe het komt dat binnen een familie sommige familieleden wel de klachten ontwikkelen en sommige familieleden niet.

Als er in een familie meerdere mensen zijn met soortgelijke psychiatrische klachten, denken we dat er een duidelijke oorzaak in het erfelijk materiaal te vinden is. Als we kunnen bepalen waar de erfelijke factor zit die maakt dat sommige familieleden wel klachten ontwikkelen en andere niet, kunnen we deze kennis gebruiken om te ontrafelen wat het biologisch proces is dat deze klachten veroorzaakt.

Als er in uw familie meerdere mensen zijn met soortgelijke ernstige psychiatrische klachten, neemt u dan contact met ons op per telefoon of e-mail voor meer informatie en deelname.

Wie zoeken we?

  • Mensen met de diagnose bipolaire stoornis (manische-depressie), schizofrenie of schizoaffectieve stoornis
  • Waarvan één of meerdere (naaste of verdere) familieleden ook een bipolaire of psychotische stoornis hebben

Verloop van de studie
Voor het onderzoek kunt u naar het Erasmus MC in Rotterdam komen, maar u kunt er ook voor kiezen de onderzoekers bij u thuis te laten komen. We zouden dan graag met u en/ of een van uw familieleden praten om te kijken wat de psychiatrische klachten zijn die in uw familie voorkomen.

Later willen we graag bij de familieleden die meedoen aan het onderzoek een kort interview afnemen om een idee te krijgen van de klachten en er zal één keer bloed worden afgenomen om het DNA te verkrijgen voor dit onderzoek.

Vertrouwelijkheid
Uw gegevens worden volledig anoniem en vertrouwelijk behandeld. Anderen krijgen de onderzoeksgegevens alleen anoniem te zien. De anonieme onderzoeksresultaten worden in medische wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd.

Wilt u nog iets weten?
Indien u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met Christian Bouwkamp, psycholoog op telefoonnummer 010 – 7030290 of e-mailen naar c.bouwkamp [at] erasmusmc.nl

Onderzoeksteam
Psychiatrie: prof. dr. Steven Kushner (hoofdonderzoeker), drs. Christian Bouwkamp, dr. Femke de Vrij, dr. Michiel Coesmans, drs. Nilhan Gunhanlar, dr. Nico van Beveren & dr. Veerle Bergink
Klinische Genetica: prof. dr. Vincenzo Bonifati, prof. dr. Ben Oostra, dr. Anneke Maat-Kievit, drs. Marialuisa Quadri & ing. Guido Breedveld

Download hier ook de Flyer GEZIN studie